Sámánpipák

A dohány a sámánok számára az egyik legyszentebb növény. Az égigérő fa, amin Jánoska felmászik, hogy a király leányát kiszabadítsa a sárkány fogságából, akármennyire is hihetetlenül hangzik, de egy dohány. A világfa, vagy tetejetlen fa, vagy égigérő fa, nem más, mint egy dohány. A dohány a segítő, aminek a gerincén "jön-megy" a sámán. Nem csak a dohány, hanem annak a füstté alakító szerkezete vagyis maga a pipa is szent a sámánok számára. Természetesen a különböző kultúrák, különbözőképp fogyasztják dohányt. Észak-amerikában inkább a pipa terjedt el, dél-amerikában pedig inkább a szivarként megsodort dohánylevelek. A sziúk (lakoták), egyik története szerint hozzájuk az általuk Fehér Bölény Asszonyként nevezett Istennő hozta el a pipát, mint megelevenedett imádságot. Ez, az első pipa még csontból készült, de megmutatta az indiánoknak, hol találnak egy medencét, amiben kővé vált a vér, és ebből a kőből készítsék a továbbiakban a pipáik fejét. Megmutatta még nekik azt is, hogy tudnak ezzel a pipával imádkozni, illetve szertartásokat bemutatni. Azóta az indiánok minden fontosabb szertartásuknál (Naptánc, Izzasztókunyhó, stb...) a pipa igen fontos szerepet játszik.
A Sámán számára a pipa majdnem olyan szent volt, mint a dobja. A pipa füstje, a pipa lelke volt. A vörös fűz kérgéből készült "dohány" füstje volt a közvetítő a szellemvilág és a Sámán között. Egy-egy pipa sosem egy ember birtokában volt. Akinél a pipa volt, ő volt az örzője, ő volt, aki kezelte, vigyázott rá. Ez a lehetőség, vagyis a pipa örzőjének lenni, az egyik legnagyobb kitüntetés volt a családon belül. Sokszor előfordult, de nem mindig, hogy apáról, fiúra szállt a pipa.

Mivel minden Sámán számára a pipa hasonlóan szent tárgy, mint a dobja, ezért gondoltam, készítek magamnak egy pipát. Vörös pipakövet nem tudtam szerezni, de keményfát igen. Ebből elkészült az első pipa, majd még sok, amit ismerőseimnek, barátaimnak ajándékoztam el. Azóta, mivel nyughatatlan természetű vagyok, felkutattam minden lehetséges forrást, így minden anyag a rendelkezésemre áll, amiből pipát lehet készetíni. Körtefa éppúgy, mint Briar- (Bruyere-) gyökér, vagy Catlinit (ez utóbbira kicsit várnod kell, mert nagyjából 8-10 nap, mire az országba kerül és természetesen az ára sem a körtefa ára). A pipaszárhoz a kőris, fenyő, vagy bármilyen fa, vagy bambusz ugyanúgy, mint az ebonit, vagy a legmodernebb műanyagok.

Ha úgy érzed, hogy szeretnél egy Sámánpipát, keress meg, és elkészítem neked! Természetesen nem csak a képen, vagy a Sámánboltban szereplő megoldások közül tudsz választani, hanem minden elképzelhető formát, és méretet! Pipaszárból a hosszt te választod ki. 10 centitől mehet akár 1m-ig is (ebonit, vagy akril változatnál 20 cm a maximum). A kazán átmérője általában 18mm, de lehetséges 15, illetve 20mm-es változat is. Egyszóval, ha igazán egyedi Sámánpipára vágysz, keress meg, nézz körül a sámánboltban, vagy pedig a GV-pipes oldalán!
A legújabbak a Sámánboltban

Dobtáska, vászonból (több méretben, folyamatosan készül)


Ára: 12000 Ft

Sámándob készítő készlet 55cm-es


Ára: 40000 Ft

Cédrusfából készült, faragott dobverő


Ára: 10000 Ft

Kőrisfából készült, faragott dobverő


Ára: 7500 Ft