Mit is jelent sámánként (tudó emberként) járni az utad?


A válasz sokkal egyszerűbb, mint azt valaha is gondolnád.

Azoknál a népeknél, ahol még, a tudósok által természethitként emlegetett gondolkodásmód van jelen, létezik egy alapelv, miszerint: minden dolog a létezésben él.
Ez így elsőre talán picit furán hangzik, mivel egy kőről vagy szikláról nehéz elhinni, hogy az is él, mivel nem mozog, nem táplálkozik, nem növekszik, csak ott van. Viszont ha odamész hozzá és megméred, neki is van aurája, energiamezeje. De menjünk tovább, az ember által alkotott dolgoknak is ugyanígy mérhető energiamezeje van, pedig azt gondolnánk róluk, hogy azok már tényleg nem lehetnek élők. Ha ezt így nézzük, akkor már egy picit talán érthetőbbé válik az előbbi alapelv, vagyis: minden él. A sámánnak, tudó embernek (vagy nevezzük bárhogy), a legfontosabb, minden élő tisztelete. Ha ezt, és az előző gondolatmenetet, vagyis, hogy minden él, összehozzuk, akkor a sámán mindent, ami őt körbeveszi, tisztel.
Nézzük, hogyan éli manapság az életét egy, európai kultúrán nevelkedett ember: felkel, kávét főz (az egyszerűség kedvéért kapszulás gépen), felöltözik, majd munkába indul, közben a lépcsőházban eltapos pár bogarat, mert voltak olyan szemtelenek, hogy a hideg elől a melegben kerestek menedéket. Ezzel szemben, lehetne ezt másképp, kulturáltabb formában is tenni (ezt egy panelház 5. emeletén is megteheted): amikor felkel az ember, a Nap felé fordul, s köszönti. Megköszöni, hogy ma is láthatja, hogy melegíti, erővel, energiával látja el a testét. Amikor reggelit készít megköszöni a tyúknak, hogy tojást tojt neki, a búzának, hogy a termését kenyérként magához veheti, a kávénak, hogy italként magához veheti., s természetesen Földanyának is, hogy mindezeket a dolgokat biztosítja. Amikor a számára már nem szükséges dolgokat beteszi a kukába, megköszöni Földanyának, hogy az adott dolgok eddig szolgálták, és köszönettel adja vissza. Amikor kimegy az ember az erdőbe, nem nagy dolog: köszöntsd az erdő szellemét, s kérd meg vigyázzon rád, s mutassa meg neked a hely csodáját. Tudom, ez furán hangzik, de kérlek próbáld ki. Olyan élményben lehet részed, mint addig sosem: elkerül a kullancs, a madarak végig, amerre jár az énekükkel kísérnek, olyan állatok mutatják meg magukat, amiket lehet addig még sosem láttál élőben, s sorolhatnám.
Szerintem ezek a dolgok nem kívánnak tőlünk erőfeszítést, de cserébe egy csodálatos életet adnak, s a városban, emeletes házban is megvalósítható. Ha követni szeretnél, ennyi az egész




A legújabbak a Sámánboltban

Dobtáska, vászonból (több méretben, folyamatosan készül)


Ára: 12000 Ft

Sámándob készítő készlet 55cm-es


Ára: 40000 Ft

Cédrusfából készült, faragott dobverő


Ára: 10000 Ft

Kőrisfából készült, faragott dobverő


Ára: 7500 Ft