Mi is a különbség sámán, mágus, és táltos között?


Minden emberben, születésétől fogva, ott van a tudás, ami által sámánná lehet.

Fontos: lehet, de nem kell annak lennie. Ha valakinek sámánnak kell lennie, annak egyértelmű kísérő jelei vannak: szellemek általi elhívás, sámánbetegség, stb. Egy sámán mindig eszközöket, szereket használ, hogy a tudatát megnyissa: tudatmódosító szereket, hangszereket (csörgő, dob, doromb), sámánbotot, és még sorolhatnánk. Ezek az eszközök azért kellenek neki, mert születése után az a bizonyos kapu bezáródott nála, és csak így képes kinyitni, kommunikálni a szellemvilággal, a "túlvilággal". Van egy tévhit: a sámánságot nem lehet tanulni, sámánnak is születni kell. Érthetőbben: amíg nem születik meg, nem lehet sámán.
Onnantól, hogy megszületett, a lehetősége adott. Sámánnak nem lehet tanulni, de a technikákat megtanulhatja bárki. Sikerrel viszont csak azok, akik elhívásban részesültek. Azt látom sok esetben, hogy az emberek nagy része, akinek sámánnak kellene lennie, nem vesz róla tudomást, pedig valamiért, gyerekkora óta képes elállítani az esőt, vagy képes esőt csinálni. Érti, amit "mond" neki egy állat és sorolhatnánk.
A mágus egészen más tészta. A mágus ritkán használ eszközöket. Sokkal inkább szimbólumokat, és az "elméjét". A gondolat erejét használja a céljai megvalósításához. A szimbólumokat megerősítésnek, az esetleges tudatosságbeli hiányosságának pótlásához. A mágus törekszik arra, hogy az a kapu, ami bezáródott születése után újra kinyíljon, és lehetőség szerint úgy is maradjon. Mágusnak lehet tanulni. Meg lehet tanulni azokat a módszereket, technikákat, ami előre visz ezen az úton, de ahhoz, hogy ezeket precízen művelni tudd, sokszor több élet is kevés. Uralni szeretnéd a tüzet, vagy a vizet? Ha úgy szeretnéd ezt tenni, mint Jóska az ács fia, ahhoz sok életen keresztül gyakorolnod kell. Mitől mágus, a mágus? Attól, hogy képes visszaemlékezni, de nem csak ebben az életében, bármely momentumra, hanem akár előző életeire is. Bármelyikre. Így képes azt a tudást visszahozni, amit valamelyik előző életében szerzett meg.
A táltos egy különleges szint. A táltosnak nincsenek eszközei, nem használ szimbólumokat. A táltos egyszerűen csak dönt. Azt mondja: legyen! és lőn. A táltos egy olyan sámán, aki egyben mágus is. Tisztában van mindennel, érti, átlátja a világot, mind a fizikai, mind a szellemvilágot. Táltosnak csak születni lehet, de a tévhittel ellentétben, nem vérvonal. Attól, hogy az apa, vagy az anya táltosnak született, a gyermekük még nem lesz automatikusan táltos. Ha egy táltos jön el a házadba, azt felismered. Nem a ruhájáról, nem az ékszereiről, hanem magát az embert. Lehet nem is gondolod róla, hogy ő egy táltos. Ugyanúgy öltözik, mint más, ugyanúgy néz ki, de a közelében valami más, jó érzés mellette lenni. Sosem beszél feleslegesen, de amikor beszél, minden egyes szavából tanulhatsz. Nem retten meg a magánytól, sokszor láthatod, amint révedezve a távolba tekint. Egy táltosnak nincs dobja. Nincs szüksége rá. Ha dobszóra vágyik, csak felidézi a hangját. Ha utazni akar, már utazik is a világok között. Nincs szüksége eszközökre, amik egy tudatállapotot képesek elhozni, mert bármikor képes ebbe az állapotba kerülni, amikor úgy dönt.




A legújabbak a Sámánboltban

Dobtáska, vászonból (több méretben, folyamatosan készül)


Ára: 12000 Ft

Sámándob készítő készlet 55cm-es


Ára: 40000 Ft

Cédrusfából készült, faragott dobverő


Ára: 10000 Ft

Kőrisfából készült, faragott dobverő


Ára: 7500 Ft